Wintercheck!


Het eind van 2017 is alweer in zicht, de temperaturen zijn al onder nul geweest, de sneeuwvlokken zijn al gevallen en Mems heeft weer haar haar teddyberen-look! De winter is er weer en ik moet eerlijk bekennen dat ik het altijd een beetje lastig vind om hem ‘pony-proof’ door te komen. Wat doen we in de winter, zodat we na de winter weer zo gauw mogelijk terug op conditie zijn??
Deze winter wordt de aanpak iets anders dan de vorige winters, omdat we deze donkere maanden nu gebruiken voor de wintercheck, zodat we volgend jaar een frisse start kunnen hebben.

Van ijzer naar blote voeten!
In oktober was het dan zo ver…. We hebben afscheid genomen van Mems d’r ijzers. En ja… ik vind het nog steeds heel spannend… Echt waar! Ik heb nog steeds de vraag: ‘Kan ik volgend jaar een endurancewedstrijd zonder ijzers rijden?’ Toch ben ik al een tikkeltje gerustgesteld, want tot nu toe gaat het eigenlijk best goed.
We hebben met de bekapster afgesproken dat we alles stap voor stap doen. Dus toen de ijzers er af waren, hebben we eerst nog even gewacht om ze stukje bij beetje te bekappen volgens de ‘natuurlijk bekap-strategie’. Intussen heb ik regelmatig met Mems gewandeld over het fietspad, maar ook over de steentjes die bij ons achter liggen. De eerste dagen liep ze wel gevoelig, maar al gauw liep ze er over zoals ze met ijzers eigenlijk ook deed. Ik heb nu 2 keer met haar buiten gereden, waarbij ik er voor kies om het asfalt/steentjes af te wisselen met de berm en dat leek eigenlijk best goed te gaan. Dit betekent echt niet dat we er al zijn, want ik besef echt dat het hier gaat om ieniemieniestukjes.
De komende maanden gaan we dit gewoon lekker verder opbouwen en zelf leren we ook steeds meer over de hoef, want we hebben een bekapster die elke vraag die we hebben, wil beantwoorden en ons zo stap voor stap weer verder helpt om ons doel te bereiken.

Van blauw naar rood!
In november zijn we begonnen met een ritje naar Nijkerk, waar ik samen met Angelique en Mems mijn blauwe Zaldi heb ingewisseld voor een spiksplinternieuwe rode Zaldi! Ik ben er echt zo superdepuper blij mee! Ik had op een of andere manier niet verwacht dat ik hem echt zoooo mooi zou vinden.
Daarnaast heeft de service van Country Mill Nijkerk er ook voor gezorgd dat ik nu met een gerust hart mijn nieuwe rode aanwinst op Mems haar rug leg. In februari 2017 begon mijn zoektocht naar een nieuw zadel en ooo… wat vond ik het spannend. Zou ik een goede zadelpasser vinden, die dan ook nog eens het zadel heeft wat ook echt bij mij en Mems past?? En ja hoor, ook toen ik voor mijn definitieve zadel terugkwam stelde Bert me weer helemaal gerust door precies te benoemen wat er in tussentijd veranderd was aan Mems! En daar word ik zo ontzettend blij van! Hij kijkt echt naar het paard en ziet waar de veranderingen zitten en ook waar de aandachtspunten voor de komende tijd liggen. Het stelt me echt zo gerust dat hij in eerste instantie geen zadel verkoopt, maar dat hij kijkt wat Mems nodig heeft om samen met mij op een gezonde manier te kunnen rond rijden!
Ik heb het er zeker voor over om Mems 3 uur heen en 3 uur terug in de trailer te laten staan. En samen met Angelique zijn die 6 uur zo gevuld met snode plannen, waardoor we maar meteen hebben afgesproken dat we volgend jaar bij de zadelcontrole er gewoon een weekendje weg met de paarden aan vast plakken!

Van handmatig naar automatisch vijlen!
Eind november hebben we ook even de tandarts laten komen. Het was weer al even geleden en dat kwam onder andere doordat ik even aan het twijfelen was wie ik ging laten komen. De vorige keer hadden we een tandarts waar we heel erg tevreden over waren, super vriendelijk voor onze paarden en vertelde ook wat ze deed, maar ze kwam van verder weg, waardoor het voor haar fijner was als ze meerdere paarden had aan deze kant. Dit zorgde er soms voor dat het niet handig uitkwam in mijn agenda…
En toen ik hoorde dat bij onze dierenarts nu ook een paardentandarts werkte, heb ik maar meteen gebeld om een afspraak te maken. En hoppa, daar was ze! Alleen zat er nu een andere uitdaging aan en dat was dat ze werkte met automatische apparatuur…..

Ze begon eerst met het checken hoe de situatie in hun mond was. Het speciale halster wat ze er voor aan moeten, ziet er altijd een beetje uit als een martelwerktuig…. Maar gewillig liet Mems het toe.
Na de check kreeg ze een verdoving, zodat haar tanden daarna bewerkt konden worden met de electrische vijl. Ik had zelf verwacht dat dit meer lawaai en onrust zou brengen, maar het tegendeel was waar. Mems liet het toe en het leuke was, dat we zelf ook mochten voelen. Best bizar dat een mond van een paard zo lang is!
Toen we bijna klaar waren, ontdekte de tandarts nog een stukje tand dat los zat. Een soort schilfer aan de zijkant van haar tand. Na het proberen van verschillende tangen, lukt het eindelijk om het stuk er uit te halen. Dus Mems is ook wat haar tanden betreft weer helemaal klaar voor het nieuwe seizoen.

Van vast naar los!
En als laatste is ook nog de osteopaat, Annelies de Wispelaere, langs gekomen om de paardjes te checken. Afgelopen jaar heb ik met Mems best hard gewerkt om haar stap voor stap soepeler en rechter te krijgen. En de osteopaat zag zeker een groot verschil. Mems zat soepel in haar vel, maar haar bekken blijft een belangrijk aandachtspunt, omdat ze graag met haar hoofd naar boven loopt. De osteopaat heeft haar bekken weer lekker los gemaakt, waardoor we weer stapjes in onze training kunnen gaan maken.
Naast het lichamelijke stuk, gaf de osteopaat ook aan dat ze merkt dat er mentaal wel wat onrust is bij Mems en dat het goed zou zijn om hier ook aandacht aan te besteden. Want de mentale onrust heeft ook weer haar weerslag op haar lichamelijk functioneren. De mentale onrust herken ik heel goed, want Mems heeft altijd moeite met focussen. Zeker als er andere paarden in de buurt zijn, staat haar sensor naar buiten altijd aan. Dus ik heb zeker weer wat aan te werken als het gaat over mijn stukje leiderschap.

Het stelt altijd gerust als de osteopaat aangeeft dat ze tevreden is over de vorderingen en dat we onze training zeker op deze manier verder kunnen oppakken. Dus we gaan de komende maanden gewoon lekker verder met recht richten bij Horse Improvement en bij Passion4horses gaan we lekker verder met de Stangenstude.

Gelukkig worden vanaf nu de dagen weer wat langer. Eerst nog even de feestdagen overleven en dan vanaf de eerste week van januari weer lekker aan de slag. Dan kunnen we ons richten op onze doelen van 2018. Wil je weten wat onze doelen voor 2018 zijn? Hou deze blog dan in de gaten!

 


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *