De weg van het ruiterpad… in Zeeuws Vlaanderen.


32 jaar geleden ben ik geboren in Aardenburg. Of ja, eigenlijk moet ik zeggen dat ik in Draaibrug ben geboren, een heel klein plekje in Zeeuws Vlaanderen. Op die mooie plek ben ik geboren en getogen. Voor mijn studie heb ik Zeeuws Vlaanderen wel enkele jaren verlaten, maar iedere keer als ik in Vlissingen op de boot richting Breskens stapte, voelde ik het: ‘Terug naar huis, terug naar Zeeuws Vlaanderen.’

Zeeuws Vlaamse kilometers te paard.
In die 32 jaar dat ik hier op deze aardbol rondloop, heb ik al heel wat kilometers te paard in Zeeuws Vlaanderen afgelegd. Ik vind het heerlijk om met de wind in mijn gezicht, met de wapperende manen van Mems de dijken in de polders te beklimmen en te genieten van de mooie polderwegen die ons langs de prachtige velden en natuurgebieden brengen.

Mijn droom.
Toch…. heb ik stiekem nog een droom! Want in mijn droom rijd ik met Mems niet langs de natuurgebieden, maar door de natuurgebieden. In mijn droom rijd ik op een ruiterpad dat door de mooie natuurgebieden heen voert. Dat ons even wegvoert van de alledaagse wereld met auto’s, vrachtwagens en landbouwvoertuigen. Gewoon even echt in de natuur zijn, samen met Mems…. En in mijn ultieme droom zijn deze mooie ruiterpaden door de natuurgebieden via mooie verbindingspaden met elkaar verbonden, zodat we ook andere weggebruikers zo min mogelijk tot last zijn.

Ik droom niet alleen…
Ik ben niet de enige die deze droom heeft. Veel ruiters en menners in Zeeuws Vlaanderen zouden blij zijn met een eigen plekje. Er zijn dan ook verschillende verenigingen die zich heel hard inzetten om van deze droom werkelijkheid te maken. Zo ondernemen Recreatie Ruiters Zeeuws Vlaanderen en Vereniging Paardentoerisme Zeeland al meerdere jaren actie om de belangen van ruiters en menners onder de aandacht te brengen bij verschillende grondeigenaren (Staatsbosbeheer, Het Zeeuwse Landschap, Gemeente Sluis, Provincie Zeeland, enz…) en bij verschillende projecten. Deze verenigingen verwoorden de wensen van de ruiters en menners en delen hun kennis. Het delen van die kennis is heel belangrijk, omdat er bij de partijen die iets kunnen betekenen in het faciliteren van voorzieningen voor ruiters en menners vaak kennis ontbreekt over het belang van de voorzieningen en hoe dit aangepakt kan worden.

Heel Zeeuws Vlaanderen mag het weten!
Voor mij als ruiter (en af en toe groom van een menner) is het zo fijn dat er voor mijn belangen wordt opgekomen, dat we op deze manier een stem krijgen en dat onze wensen gehoord kunnen worden. Wij als ruiter en menner willen graag serieus genomen worden en de bestuursleden van de verenigingen hebben zich dan ook heel hard ingezet om onze stem te laten horen.

De Recreatie Ruiters Zeeuws Vlaanderen en Vereniging Paardentoerisme laten van zich horen!

Heel Zeeuws Vlaanderen mag weten dat wij als ruiters en menners ook graag een plekje willen om veilig van onze hobby en het Zeeuwse landschap te genieten, zonder dat we overlast veroorzaken voor anderen. Het is dan ook tof om steeds weer verschillende berichten in de krant te zien, die aandacht besteden aan dit onderwerp.
Zo is er ook tijdens een commissievergadering van de Gemeente Sluis gesproken over ruiterpaden en ook heeft de PZC een interview geplaatst met de bestuursleden van Recreatie Ruiters Zeeuws Vlaanderen.
Het is goed dat er aandacht voor is zodat er ooit een tijd komt, dat een ruiterpad net zo vanzelfsprekend is als een fietspad.

Ik hoop dan ook dat de weg van het ruiterpad in Zeeuws Vlaanderen zal leiden tot het werkelijkheid worden van mijn droom: Rijden over mooie ruiterpaden door Zeeuws Vlaanderen!
En voor de komende tijd…. blijf ik lekker dromen en genieten van de uitstapjes die ik maak met Mems.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *