Op zoek naar een nieuw zadel.


Ik vind paardrijden heel leuk, maar helaas… ik heb er geen verstand van. Ik probeer zoveel mogelijk mensen om me heen te verzamelen die er wel verstand van hebben. Zo heb ik toffe instructrices Sarina Verhage-Aarnoutse van Horse Improvement en Paulette Zorn van Equidact, een hoefsmid (Rob Braspenning), een dierenarts (‘Dierenkliniek IJzendijke‘) en een osteopaat (Annelies de Wispelaere).
Zo zie je dat ik best een lijstje aan mensen heb, die mij helpen om er voor te zorgen dat het goed gaat met Mems en dat we steeds een stapje verder komen. Maar na het bezoekje aan de osteopaat moest ik nog iets aan mijn lijstje toevoegen, namelijk iemand die verstand had van zadels. De osteopaat heeft geconstateerd dat Mems haar westernzadel niet meer goed past. Mems is te breed geworden aan haar schouders, waardoor het zadel klemt.
Vanaf het moment dat de osteopaat dit heeft gezegd, heb ik haar zadel er ook niet meer opgelegd, want het voelt voor mij een beetje hetzelfde als het dragen van een te kleine broek of te kleine schoenen….

Western of endurance?
Dus de nieuwe missie was geboren! Op zoek naar een ander zadel! Ok, klinkt op zich als een simpele opdracht… Maar niet als je zelf niet goed weet wat je wilt. Mems heeft nu een westernzadel en daar zit ik heerlijk in, dat is net een zeteltje. Maar wil ik nog een westernzadel? Want een westernzadel is best wel zwaar en Mems haar rug is best kort, dus dat wordt vast een lastige zoektocht. Maar ik moet ergens mijn zoektocht beginnen, dus heb ik Veerle vanden Bergh, van de Westernbarn gecontacteerd. Na wat heen en weer mailen had ik de info die ik nodig had, om weer een stapje verder te gaan met mijn zoektocht. En die stap was…. vragen op de endurancegroep van de VLAR met welke zadels zij reden. Het bleef me namelijk bezig houden dat westernzadels wel wat zwaar zijn en aangezien ik geen ambitie meer heb om echt westernshows te rijden met Mems en ik toch wel een beetje ben aangestoken met het virus voor de endurance, wilde ik graag de optie eens bekijken voor een endurancezadel. Naar aanleiding van dit bericht, ontving ik een berichtje van iemand die me verwees naar Country Mill in Nijkerk. Het mooie daarvan is dat ze daar allerlei zadels hebben voor alle disciplines, zowel western, springen, dressuur en ook voor endurance.

Op onderzoek naar Coutry Mill.
Ok… Nijkerk is wel wat ver weg, maar wat moet, dat moet. Omdat ik zelf geen ervaring heb met deze mensen, wilde ik eerste zelf ‘even’ een kijkje gaan nemen. Ik wilde graag eens zien wat de mogelijkheden waren en wilde ook graag weten hoe ze te werk gaan. Want ik zag het niet zo zitten om Mems in de trailer te zetten, 2 tot 3 uur rijden om er daar achter komen dat het niet is wat ik zoek.
Dus zaterdagochtend ben ik samen met mijn moeder om half acht vertrokken richting Nijkerk. Het was even rijden, maar met de zelf gesmeerde broodjes, appels, flesjes water en geen file was dat goed te doen.

Aangekomen bij Country Mill, keken we elkaar wat vragend aan… Huh… zouden ze hier ook koetsen en trailers verkopen?? Uhm… het antwoord bleek ja te zijn! Dus voor mijn moeder was dit natuurlijk een leuke bijkomstigheid, want ze doet zo af en toe wat voorbereidend oriëntatiewerk voor later als ze oud is, want dan wil ze graag zo’n ‘ouwelullenkoets’, waar je langs achter op kan stappen en naar voren kunt lopen. Dus nog voordat we binnen waren, had Country Mill ons al verrast.

Warm welkom.
Bij binnenkomst troffen we daar een paradijs aan paardenspullen aan! Voor elke discipline kan zowel ruiter als paard daar slagen. Prachtige rijkleding, hoofdstellen, bitten, laarzen, dekens en verzorgingsproducten. Nadat we even wat rond hadden gekeken, kwam er al gauw iemand naar ons toe lopen om te vragen of ze ons kon helpen. Ik vertelde dat ik al via mail en telefoon contact had gehad en legde uit wat de reden was dat we hier naar toe waren gekomen. Ze gaf aan dat ze zelf wel iets van zadels wist, maar dat ze even zou kijken of Herman tijd zou hebben om mij te woord te staan. Dat was superlief, want ik wist dat er die dag zadelmetingen gepland stonden en dat het misschien niet mogelijk was om uitgebreid de tijd voor mij te nemen, maar dat deden ze wel!
Want na een lekker bakje koffie (voor degene die mij kennen en dit lezen… mijn moeder dronk een bakje koffie) kwam Herman naar ons toe en liep met ons mee naar de afdeling waar de zadels hingen.

Testen op ‘het rode paard’.
Echt zo leuk om al die zadels daar te zien hangen en het was allemaal per discipline ingedeeld. Ik had Herman uitgelegd over mijn dilemma om afscheid te nemen van mijn westernzadel, maar dat ik dan een beetje bang ben dat ik bij een zadel terecht kom, waarbij ik dat ‘lekkere-zetel-gevoel’ niet heb. O ja, ik had eigenlijk nog een eis die ik nog niet genoemd heb en dat is dat ik graag een zadel met fenders wil, in plaats van beugelriemen.
Dus eerst liet hij me een westernendurance zadel zien, waar ik ook even op mocht gaan zitten. En toen dacht ik: ;Jaaaa, gewoon dat gevoel dat je echt ergens in zit en dan nog relaxed ook… dat gevoel wil ik eigenlijk niet kwijt.’

Maar dit was natuurlijk niet alles wat hij had. We liepen richting de endurancezadels, daar lag een hele mooie Bates. Ik twijfelde wel even over de riem die over het zadel liep, maar Herman verzekerde dat als ik hem zou testen er achter zou komen dat ik daar niks van zou merken. Het zadel zat inderdaad heerlijk, maar ik vond hem wel wat groot, zeker omdat Mems eigenlijk maar een klein pony’tje is, dus sprak ik mijn gedachten daar over uit. Herman gaf aan zeker nog niet klaar te zijn met het voorstellen van zadels en liet dan ook een heel mooi Prestige zadel zien. (Die had ik al zien hangen… en ik was eigenlijk op slag verliefd… alleen het prijskaartje paste niet helemaal in het verliefde plaatje)
Echt een super mooi zadel, bruin leer met oranje stiksels. Het leer voelde ook echt heerlijk aan. Dus ook dit zadel werd op ‘het rode paard’ gelegd en ja daar zat ik dan…… Wow, dit was echt super! Toen mijn moeder mijn gezicht zag, zei ze: ‘Laat mij ook eens zitten!’. Dus ook mijn moeder besteeg ‘het rode paard’ en jawel hoor, ook daar verscheen een big-smile op haar gezicht.
Daarna nog op een mooi Zaldi zadel gezeten. Daar is zowel een leren als een kunststoffen versie van. Die kunststof-versie staat mij ook erg aan, aangezien dit erg onderhoudsvriendelijk is.

De kunststof versie van Zaldi.

I am in love…

De lederen versie van Zaldi.

Herman wilde ons ook nog even laten zien waar het zadelpassen zou gebeuren. Ze hebben er een prachtige binnenbak, zodat je het zadel goed kan testen. Herman legde ook uit dat ze eerst kijken hoe het paard in elkaar zit, dan gaan ze meten met bomen en aan de hand daarvan worden er zadels getest. Tegelijkertijd liet Herman ons ook de zadelmakerij zien. Dat vond ik ook wel fijn klinken als er iets veranderd moet worden, doen ze dat zelf!

Ondertussen had ik aan Herman gevraagd of hij het erg zou vinden als mijn instructrice mee zou komen als ik voor een zadel met Mems naar Nijkerk zou komen. Herman gaf aan dat ze zeker welkom was. Ook gaf ik aan dat ik totaal niet wist hoe Mems zou reageren als we hier aan zouden komen, want Mems is nog nooit zo lang onderweg geweest en eigenlijk hebben we ook helemaal geen ervaring met zulke dingen. Ook dat was geen probleem.
Natuurlijk had ik ook nog de vraag of ik mijn huidige zadel kon inruilen. Als ik een nieuw zadel koop, kan dit zeker en als ik voor een tweede hands ga, dan willen ze mijn oude wel voor me verkopen.
Dus op zich stelde me dat ook gerust!

Let’s do this!
Ik had een goed gevoel bij zijn verhaal en zelfs op mijn blonde vragen gaf hij rustig antwoord. Door de zadels te mogen testen ben ik wel overtuigd dat een endurancezadel goed bij Mems en mij zal passen, dus we gaan er voor! Ik vind het erg spannend, want je weet nooit van te voren wat wel of niet gaat passen en hoe het werkelijk voelt als zo’n zadel op Mems ligt! Maar we gaan dit avontuur gewoon aan! Dus nu even de agenda’s bij elkaar leggen, afspraak maken en dan samen met Mems op weg naar Nijkerk!  Ik hou jullie op de hoogte!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *