Grensroute Sint Laureins, 15 km.Met de gunstig weersvooruitzichten lag ik vrijdagavond in mijn bed stiekem een plannetje te maken. Ik probeer steeds weer mijn grenzen te verleggen en misschien was het nu wel eens tijd om alleen ‘over’ de grens te gaan. Ik wilde al langere tijd eens starten vanaf  ´Provinciaal Sportcentrum de Boerekreek´. Dus zaterdag toen ik uit ben kwam, heb ik gauw mijn laptop gepakt om de te kijken of er iets op internet te vinden was over de route. En jawel, ik had geluk! Er stond een gpx-bestand op waarbij ik alle routes kon downloaden. Omdat het de eerste keer was, wilde ik niet meteen een lange route, dus koos ik er voor om de 15 km-lus te downloaden en op mijn telefoon te zetten. Achteraf gezien was dit zeker niet nodig, want de bewegwijzering was prima!

Ik hou niet alleen van het avontuur van het onbekende, maar ben ook altijd wel in voor het ontdekken en uitproberen van nieuwe gadgets of technische snufjes. Onlangs had ik via Ruiteren en Mennen de app van Locus Map gezien. Het leuke aan deze app is dat je niet alleen de route kan zien, maar dat de app ook gesproken aanwijzingen geeft. Het voordeel hiervan is dat je dus niet steeds op je schermpje moet kijken.
Dit wilde ik natuurlijk ook eens uitproberen! Dus voordat ik naar Mems ging, zorgde ik er voor dat het gpx-bestand gedownload was en dat de route te zien was in de app van Locus Map. Daarna nog even boterhammen smeren en hoppa…. op naar Mems!


Bij Mems aangekomen heb ik eerst de trailer aangekoppeld en alles in de auto gelegd wat we nodig hadden. Mems daarna even een lekkere borstelbeurt gegeven om fris en fruitig op weg te gaan naar Sint-Jan-In-Eremo.
Het grappige is dat we eigenlijk maar 20 minuutjes met de trailer moeten rijden, voordat we op het startpunt aankomen. Wat ik zelf iets minder fijn aan het startpunt vind, is dat het een grote parkeerplaats lijkt, maar het is geen trailervriendelijke parkeerplaats. Het was zaterdag best druk met auto´s van onder andere wandelaars. Het is een parkeerplaats waar de vakken met ´broodjes´ worden ingedeeld. Dus echt handig parkeren vond ik het niet. Er is ook weinig ruimte om met auto en trailer te draaien als er auto´s in de vakken staan. (Ik vraag me dan ook af of het me was gelukt om weg te rijden als er een auto naast mij in het parkeervak had gestaan….) Misschien dat ik de volgende keer toch even kijk of ik de trailer ook op het grasveld er naast kan zetten.


Nadat we eindelijk geparkeerd waren, wilde ik Mems van de trailer afhalen. Tot mijn grote verbazing, was het onze Houdini weer gelukt om zonder halster op de trailer te staan…. Hmmmm… Ik heb er maar niet al te veel aandacht aan besteed en haar halster een gaatje strakker gedaan.
Tijdens het opzadelen was ze heel lief, ze stond rustig aan de trailer. Schrok af en toe wel als er wandelaars vanachter het hoekje kwamen, maar ook dat was ze uiteindelijk wel gewend.
Na het opzadelen was het tijd om mijn Endomondo aan te zetten en natuurlijk werd ook de app van Locus Map geactiveerd, want ik was heel benieuwd hoe het zou werken.

Vanaf het terrein staat meteen een bordje aangegeven voor de 15 km-lus. Dus we waren direct vertrokken. Eerst heb je een klein stukje langs de grote weg en daarna zijn we een onverhard weggetje ingedoken! Wauw, ik was nog maar 5 minuten onderweg en ik was weer zo ontzettend aan het genieten. Mems vond het ook echt leuk om weer op vreemd terrein te zijn. Haar oortjes stonden naar voren en ze liep in een lekker tempo voort. De route bracht ons naar prachtige plekjes en ook al is het maar 20 minuten van onze deur vandaan, het is toch weer een heel ander landschap.
De route bevat zowel onverharde paden als mooie polderwegen. De polderwegen hebben wel hele smalle bermen, maar op zich is dat niet echt een probleem, want in de polder is het zicht wijds genoeg om hier tijdig op te reageren en een plekje te zoeken waar je kan blijven wachten.  Zo reed ik natuurlijk precies op een dag waarin veel boeren op pad waren om de mais te hakselen. We kwamen dus verschillende keren tractors met hele grote karren tegen. Toch lukte het iedere keer om even een plekje op te zoeken om even te wachten tot de tractors voorbij waren.


Het zonnetje maakte deze rit natuurlijk nog extra mooi. Want weet je hoe heerlijk het is als je kreken passeert en de zon ziet schitteren in het water, terwijl je lekker aan het draven bent? We hebben best lange stukken gedraafd. Daar leende deze route zich dan ook best wel goed voor. Op het laatste stuk zijn we een heel stuk langs de vaart gegaan, het was een lekker hobbelig onverhard pad. Zowel Mems als ik hebben echt ontzettend hard genoten! Dit was nu echt een plek waar de geur van de herfst helemaal tot zijn recht kwam en zeker toen we bomen tegenkwamen met allemaal elfenbankjes!

De lus van 15 km is een hele mooie route en die zou ik ook echt iedereen zou aanraden om te rijden.
Wat betreft de app van Locus Map moet ik nog wel iets beter leren werken met deze app, want soms stopte hij met de spraakgestuurde aanwijzingen en ik ben er nog niet achter hoe dat komt. Dus ik moet nog een beetje handiger worden met deze app, want het is wel fijn dat je je telefoon gewoon in je zak kan houden en enkel de aanwijzingen van links en rechts moet opvolgen. Nu vraag ik mij wel af of deze aanwijzingen ook te horen zijn als het bijvoorbeeld hard waait. Dit zal ik dan ook zeker nog eens uitproberen.
Ik hoop binnenkort ook eens de andere lussen te rijden, maar dit ligt natuurlijk ook helemaal aan het uitpakken van mijn ‘ijzerloze avontuur’ wat we binnenkort aangaan!
Wil jij meer weten over dit avontuur? Blijf onze blog volgen!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *